Chirurgie estetica – Toxina botulinica – BOTOX
Toxina botulinica, cu toate ca are numeroase utilizari in diferite ramuri ale medicinei, este cunoscuta mai ales pentru virtutiile sale estetice, intrucat injectiile cu doze extrem de reduse din aceasta substanta relaxeaza musculatura mimicii, estompand astfel ridurile de expresie.
Studiile recente intreprinse de cercetatorii din Germania au relevat faptul ca tratarea muschilor implicati in exprimarea emotiilor este utila si pentru ameliorarea simptomatologiei depresive.
Se pare ca diferitele tipuri de emotii determina contractia grupurilor musculare responsabile de expresia faciala specifica, care la randul lor trimit impulsuri catre creier, semnaland prezeta emotiei respective. Injectarea toxinei botulinice la nivelul muschilor faciali intrerupe acest ciclu.
Astfel, studiul efectuat de catre cercetatorii de la Hannover Medical School din Germania au inclus pacienti cu depresie cronica, rezistenta la tratamentul medical.
Studiul a aratat efectele antidepresive la pacientii carora le-a fost injecatata toxina botulinica la nivelul glabelei, pentru a atenua ridurile de incruntare dintre sprancene. O singura sedinta terapeutica a fost urmata de un efect puternic si sustinut asupra simptomelor depresiei.
Chirurgie estetica – BOTOX
TOXINA BOTULINICA
Initial aceasta toxina era cunoscuta drept o otrava mortala secretata de bacteria numita Clostridium botulinum si care producea boala numita botulism. Efectele acestei toxine sunt paralizia musculaturii striate si netede. Intre timp, in ultimi 20 ani s-au descoperit multiple si variate virtuti medicale ale acestei toxine, fiind foslosita pentru tratamentul a peste 50 boli, cum ar fi: blefarospasmului (spasmele musculare la nivelul pleoapelor), strabismului ( privitul “crucis”), distonia cervicala (contractura muschilor de la nivelul gatului), migrena, hiperhidroza (transpiratul excesiv), spasticitatea membrelor, incontinenta urinara (pierderea involuntara de urina).
Dar in prezent, cea mai frecventa utilixare a toxinei botulinice este cea estetica, pentru a sterge ridurile de expresie de la nivelul fetei.
Aceste riduri sunt rezultatul contractiei muschilor mimicii, care asigura diferitele expresii ale fetei: surpriza, mirare (muschii frontali), furie, suparare, durere, oboseala ( muschii dintre sprancene -de la nivelul glabelei-), veselie, crispare ( muschii le la coada ochiului), zambet, tristete, sarcasm ( muschii din jurul gurii). Contractia repetata a acestor muschi traseaza riduri orizontale la nivelul fruntii, riduri verticale sau oblice la nivelul glabelei, si riduri radiare la colturile oschilor, denumite“ laba gastii“.
Candidatii ideali pentru tratamentul estetic cu toxina botulinica sunt persoanele cu piele subtire, cu riduri foarte fine, care sunt exacerbate de activitatea muschilor mimicii.