Injectare de toxina botulinica
Toxina botulinica (botox) a revolutionat medicina estetica a ultimilor 20 ani. Tratarea ridurilor prin injectarea toxinei botulinice (botox) reprezinta astazi cea mai eficienta si cea mai frecventa procedura estetica nechirurgicala (ex. in anul 2009 s-au practicat 2,5 milioane proceduri doar in SUA).
Toxina botulinica, cunoscuta mai ales sub denumirea de Botox ( denumirea comerciala a unui produs continand toxina botulinica) a devenit in ultimii 10 ani cea mai cunoscuta metoda de a combate si de a preveni efectele imbatranirii pielii, manifestata prin aparitia ridurilor.
Ce este toxina botulinica ?
Toxina botulinica este o neurotoxina produsa de Clostridiun botulinum, o bacterie anaeroba. Aceasta produce 7 serotipuri diferite de neurotoxine (A, B, C, D, E, F, G), doar cele de tip A si B fiind folosite in medicina.
Cum actioneaza toxina botulinica ?
Odata intrata in organism, fie prin ingestie (consumul de alimente contaminate cu Clostridium botulinum), fie prin injectare (produsele de uz medical) toxina ajunge la jonctiunea neuro-musculara, unde blocheaza eliberarea unei substante (acetilcolina) implicata in transmiterea impulsului de la terminatiile nervoase la muschi. Astfel este impiedicata contractia muschilor. In functie de cantitatea de toxina patrunsa in organism, se produce fie boala numita botulism (caracterizata prin paralizia generalizata a musculaturii si deces), fie relaxarea selectiva si temporara a unor grupe musculare (in cazul injectarii de cantitati extreme de reduse de toxina in anumiti muschi).
Dozele care pot determina decesul unei persoane sunt de peste 30 de ori mai mari decat cele folosite in scop cosmetic.
Ce produse sunt disponibile pe piata medicala?
Termenul de toxina botulinica este confundat adesea cu Botox, acesta fiind denumirea comerciala a unui produs extrem de cunoscut care contine toxina botulinica.
La ora actuala exista mai multe produse disponibile :
– Botox Cosmetic / Vistabel (toxina botulinica tip A) – produs disponibil in SUA si Europa
– Dysport / Reloxine /Azzalure (toxina botulinica tip A)- produs disponibil in Europa si SUA
– Xeomin (toxina botulinica tip A) – produs disponibil in Germania
– Neuronox (toxina botulinica tip A) – produs disponibil in Asia, Africa si Orientul mijlociu
– Prosigne (toxina botulinica tip A) -produs disponibil in China, Asia de Sud-est si America de Sud
– Myobloc (toxina botulinica tip B)- are doar indicatii neurologice
Pe langa indicatiile estetice, aceste produse sunt folosite in peste 50 de afectiuni medicale.
Fiecare produs comercial continand toxina botulinica are o formula unica si de aceea ele nu sunt interschimbabile. O unitate de Botox nu este echivalenta cu o unitate de Dysport.
Care sunt indicatiile estetice ale toxinei botulinice?
1. Stergerea ridurilor dinamice ale fetei
Toxina botulinica poate fi injectata in anumite grupe musculare ale fetei (muschii mimicii) producand paralizia temporara a acestora. Ca urmare, muschii mimicii nu mai pot increti pielea de deasupra lor si nu se mai formeaza ridurile. Acest efect este benefic in cazul ridurilor dinamice, adica acele riduri care se formeaza “in miscare”, pentru a sugera diferitele expresii ale fetei ( mirarea, supararea, bucuria, etc).
2. Prevenirea formarii ridurilor statice
Punerea in repaus a musculaturii responsabile de formarea ridurilor dinamice impiedica formarea in timp a ridurilor statice, adica acele riduri care sunt prezente pe fata si in absenta vreunei miscari a musculaturii mimicii.
3. Efect de lifting prin paralizia selectiva a anumitor grupuri musculare care determina coborarea anumitor structuri faciale ( spranceana, varful nasului, colturile gurii, obraji)
Care sunt regiunile care pot fi tratate cu toxina botulinica ?
1. regiunea glabelara (dintre sprancene)
– injectarea toxinei botulinice in muschii din aceasta regiune va diminua ridurile dintre sprancene (formate ca urmare a incruntarii), conferind pacientului o figura mai relaxata si mai senina. De asemenea, in urma injectarii se va ridica usor portiunea mediala a sprancenei, contribuind la un aspect mai tineresc al privirii.
2. regiunea frontala
– injectarea toxinei botulinice in muschiul frontal va diminua ridurile dinamice de la acest nivel, iar pacientul nu va mai fi capabil sa-si exprime mirarea. De asemenea va fi prevenita aparitia ridurilor statice, acele depresiuni care sunt prezente chiar si atunci cand muschiul este in repaus. Injectarea selectiva a toxinei botulinice in regiunea frontala poate modela forma sprancenelor (arcuirea sau aplatizarea, ridicarea sau coborarea acestora)
3. coltul extern al ochilor (“laba gastei”)`
– injectarea toxinei botulinice la nivelul coltului extern al ochiului va sterge ridurile care formeaza “laba gastei”.
4. liftingul sprancenelor
– odata cu inaintarea in varsta, pozitia sprancenelor coboara (se produce ptoza sprancenelor), conferind regiunii perioculare un aspect obosit, trist. Pozitia sprancenelor este determinata de actiunea mai multor muschi opozanti (frontal, procerus, corugator, orbicular), iar injectarea selectiva a muschilor coboratori ai sprancenei va conduce la un lifting al acesteia si la un aspect mai tineresc al privirii.
5. nasul
– muschiul nazal este responsabil de incretirea pielii de la nivelul piramidei nazale si de aparitia ridurilor. Acestea pot fi inlaturate prin injectarea toxinei botulinice in muschiul nazal, pe fetele laterale ale piramidei nazale.
– odata cu inaintarea in varsta se produce coborarea (ptoza ) varfului nasului. Injectarea muschiului responsabil de acest efect (m. coborator al septului nazal), va determina o usoara ridicare a varfului nasului.
6. buzele
– exista persoane la care muschiul ridicator al buzei superioare este hiperactiv, fapt ce conduse la dezgolirea excesiva a gingiilor in timpul zambetului. Injectarea acestui muschi va cobora usor buza, prevenind vizualizarea gingiilor.
– fumatul, expunerea prelungita la soare, imbatranirea pielii determina formarea de riduri fine in jurul buzelor, care vor fi atenuate prin injectarea de toxina botulinica. Uneori este indicata asocierea acestei proceduri cu laser-terapia sau cu injectarea de acid hialuronic.
7. santurile de sub colturile gurii
– santurile formate de la colturile gurii spre mandibula apar ca urmare a actiunii unui muschi ce coboara colturile gurii, asigurand expresia de tristete a fetei. Injectarea selectiva a acestui muschi cu toxina botulinica va determina ridicarea colturilor gurii.
8. barbia
– injectarea muschiului ce acopera barbia va diminua proiectia excesiva a acesteia
9. Benzile si ridurile de la nivelul gatului.
– imbatranirea gatului se manifesta prin aparitia de benzi verticale, formate din fibre ale muschiului platysma. Injectarea toxinei botulinice in aceste benzi determina relaxarea si disparitia lor.
10. redefinirea conturului facial ( Nefertiti lifting)
– muschiul situat pe fata anterioara a gatului trage in jos tesuturile faciale, determinand aparitia “falcilor” care atarna deasupra mandibulei. Injectarea toxinei botulinice la acest nivel contribuie la redefinirea conturului facial.
11. decolteu
– ridurile care se formeaza la nivelul portiunii superioare a toracelui anterior sunt consecinta imbatranirii pielii prin expuneri repetate la soare si prin relaxarea musculaturii toracice. Injectarea toxinei botulinice la nivelul decolteului poate imbunatati semnificativ aspectul acestei regiuni.
Alte indicatii ale toxinei botulinice in chirurgia plastica:
1. Tratamentul hipersudoratiei
`- glandele sudoripare responsabile de producerea transpiratiei sunt inervate de anumiti nervi ce pot fi blocati ca urmare a injectarii toxinei botulinice. Consecinta este scaderea semnificativa sau abolirea temporara a productiei de sudoare. Tratamentul poate fi aplicat in orice regiune a corpului cu hiperhidroza (transpiratie excesiva): palme, axile ( sub brat), plante (talpi), regiune inghinala, etc.
2. Profilaxia migrenei
– injectarea toxinei botulinice s-a dovedit a fi eficienta in profilaxia migrenelor si a durerilor cronice de cap, precum si in diminuarea intensitatii si duratei episoadelor migrenoase
3. Diminuarea eritemului facial ( inrosirea fetei)
4. Tratamentul acneei
– recent s-a dovedit ca injectarea toxinei botulinice impiedica formarea acneei, prin scaderea secretiei de sebum, scaderea transpiratie, efect antiinflamator si antiandrogenic
Combinarea cu alte proceduri:
Pentru obtinerea de rezultate estetice optime, injectarea de toxina botulinica poate fi asociata altor proceduri estetice: injectare de produse de umplere (fillere), laser-terapia, peeling chimic, interventii chirurgicale.
Fiecare pacient beneficiaza de un tratament individualizat, care va tine cont de procesul imbatranirii, de asimetrii si de patologia asociata, cu scopul obtinerii unor rezultate naturale, de durata si cu un raport cost/ eficienta bun.
Care sunt complicatiile procedurii ?
Injectarea toxinei botulinice reprezinta o procedura cosmetica nechirurgicala, de durata scurta si relativ usor de practicat, cu efecte adverse minime si cu rezultate vizibile la cateva zile de la injectare.
Procedura poate fi urmata de efecte nedorite, dar din fericire acestea sunt rare si temporare. Cunoasterea amanuntita a antomiei fetei, a dozajul substantei si plasarea riguroasa a injectiilor previne aparitia complicatiilor.
Pot aparea urmatoarele efecte adverse:
– durere, roseata sau disconfort la locul injectarii
– echimoze locale
– umflarea pleoapelor
– cefalee tranzitorie ( durere de cap)
– reactiile alergice sunt extreme de rare
– ridicarea nedorita a coltului extern al sprancenei- efect ce poate necesita un retus ulterior
– asimetriile rezultate in urma tratamentului pot fi atenuate prin injectari selective de toxina botulinica
– ptoza palpebrala (caderea pleoapei superioare) este o complicatie rara, datorata migrarii substantei si paralizia muschiului ridicator al pleoapei. Aceasta complicatie este reversibila in cateva zile in urma administrarii unor picaturi oculare cu o substanta alfa-adrenergica.
– caderea sprancenei, datorata injectarii portiunii inferioare a frontalului
– turtirea buzei superioare, daca se injecteaza ridurile fine din jurul gurii
– dificultati in vorbire si masticatie (incompetenta orala) in cazul injectiilor practicate peribucal
– tulburari de vedere sau vedere dubla
– dezvoltarea de anticorpi impotriva toxinei botulinice, situatie in care injectarea substantei este urmata de neutralizarea ei si de ineficienta tratamentului.
Cand este contraindicata injectarea toxinei botulinice ?
Contraindicatii absolute:
– alergie la toxina botulinica
– prezenta infectiilor in regiunile in care se doreste injectarea substantei
– in caz de miastenia gravis, sindrom Easton Lambert, scleroza laterala amiotrofica
Contraindicatii relative:
– pacientul prezinta afectiuni neuromusculare caracterizate prin slabiciune musculara
– pacientul prezinta disfagie (dificultati in inghitirea alimentelor)
– exista inflamatii in regiunile in care se doreste injectarea substantei
– pacientul prezinta tulburari de coagulabilitate sau are tendinta de a sangera prelungit
– pacientul prezinta interventii chirurgicale faciale recente
– in urma unui tratament anterior cu toxina botulinica nu s-a obtinut imbunatatirea aspectului ridurilor
– pacientul urmeaza tratament cu anumite antibiotice (Gentamicina, Amikacina) sau cu relaxante musculare
Detalii inaintea injectarii:
Pe parcursul consultului premergator procedurii, chirurgul:
– va identifica problemele si dorintele pacientului
– va evalua prezenta ridurilor dinamice si a celor statice, textura si elasticitatea pielii
– va identifica eventualele asimetrii faciale
– va evalua forma si pozitia sprancenelor
– va identifica posibilele contraindicatii
– va evalua starea de sanatate a pacientului si va obtine informatii legate de istoricul medical al acestuia. Nu in ultimul rand, medicul va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sangerare (aspirina, anticoagulante orale, medicatie naturista, etc),
Cum se desfasoara procedura ?
Se injecteaza zonele dorite cu cantitati variabile de toxina botulinica. Injectiile se practica in grosimea muschiului responsabil de producerea ridului.
Evolutia:
Efectele injectarii cu toxina botulinica incep la 2-3 zile de la efectuarea procedurii si sunt maxime la aproximativ o saptamana. Rezultatul dureaza 4-6 luni, fiind urmat de reaparitia graduala a ridurilor. Efectele sunt cumulative, in sensul ca injectarile repetate determina rezultate mai durabile.