Remodelarea chirurgicala a buzelor
Femeile au fost preocupate de aspectul buzelor din cele mai vechi timpuri, si ca urmare au folosit diferite materiale sau proceduri pentru a modifica aspectul buzelor, de obicei cu intentia de a le mari volumul.
Augmentarea (marirea) buzelor reprezinta procedura estetica de remodelare si/sau marire a volumului acestora, cu scopul imbunatatirii formei si aspectului acestei regiuni. Este foarte important ca proportiile buzelor sa fie in echilibru cu nasul, dantura si structurile faciale inconjuratoare
Remodelarea buzelor este indicata cand exista:
✓ asimetria buzelor, congenitala sau survenita dupa traumatisme sau indepartarea unor tumori
✓ dezvoltarea insuficienta (hipotrofia congenitala)
✓ pierderea de volum datorata inaintarii in varsta
Ce voi evalua inainte de procedura?
Forma si volumul buzelor, aspectul “arcului lui Cupidon”, simetria
- relatia dintre buze si scheletul osos subiacent (insuficienta dezvoltare sau proemineta maxilarului sau mandibulei) precum si dintre buze si nas
- ocluzia dentara
- lungimea buzei superioare (apreciata prin gradul de vizualizare a arcadelor dentare in timpul zambetului: in cazul buzelor lungi, dintii nu se vad, in timp ce in cazul buzelor scurte, dintii se dezgolesc prea tare)
- asteptarile pacientului, care trebuie sa fie realiste
- profilul psihologic al pacientului
- obtinerea de fotografii digitale preoperatorii
Cine poate beneficia de proceduri de remodelare a buzelor?
✓ orice persoana sanatoasa care doreste imbunatatirea aspectului buzelor (obtinerea unor buze mai pline, mai carnoase, simetrice, cu un contur mai bine definit)
Contraindicatii:
✓ pacientii cu afectiuni cronice severe (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, etc)
✓ infectii acute la nivelul fetei
✓ herpes zoster peribucal
✓ alergii severe, afectiuni autoimune.
Care sunt tipurile de proceduri de remodelare a buzelor?
Tratament noninvaziv:
- presupune aplicarea unor creme sau balsamuri (care contin extract de ardei iute) pot determina marirea temporara a volumului buzelor, datorita producerii unei inflamatii locale. Efectul de marire este minim si persista putin timp.
Tratament miniinvaziv injectabil
- presupune injectarea de substante de umplere (fillere), care pot fi temporare (rezorbabile) sau permanente (nerezorbabile) cele mai frecvent utilizate fillere sunt acidul hialuronic, colagenul si grasimea autologa
- este simplu, rapid, repetitiv, cu rezultat predictibil si de aceea este cel mai des folosit tratament de marire a buzelor
Tratamentul chirurgical in remodelarea si imbunatatirea aspectului buzelor
Introducerea unor implanturi permanente, alcatuite fie din substante sintetice, fie din produse biologice (care pot fi la randul lor obtinute de la alte organisme si prelucrate in laborator, sau autologe- obtinute la propriul organism)
Implanturile sintetice (alcatuite din gore-tex, silicon, tetrafluoretilen) sunt fabricate sub forma unor cordoane cu diametre de 3-5 mm, care se implanteaza lin grosimea buzelor, conferind volum acestora.
Materialele biologice allogene sunt tesuturi de la alte organisme, prelucrate in laborator (matrice dermica decelularizata, submucoasa porcina) si care introduse la nivelul buzelor maresc volumul acestora si se integreaza prin invadarea lor de catre vasele de sange locale. Astfel, rezultatul este permanent si nu necesita sacrificarea de tesut propriu; au dezavantajul unui pret ridicat.
Materialele biologice autologe (derm, tendon, fascie, grasime, etc) sunt tesuturi recoltate de la pacient, care sunt apoi modelate si implantate la nivelul buzelor. Tesutul transpantat va deveni viabil datorita vaselor de sange locale. Grasimea proprie (autologa) este cel mai folosit material autolog; are avantajul ca in urma injectarii in buze ofera un rezultat de lunga durata sau de cele mai multe ori permanent, intrucat aproximativ 40- 70% din tesutul adipos persista dupa transplantare.
Interventii chirurgicale plastice de remodelare a buzelor:
- scurtarea inaltimii buzei superioare (lifting al buzei) in cazul buzelor lungi, care acopera prea mult arcada dentara
- procedee de avansare a mucoasei bucale, pentru a imprumuta tesut din interiorul cavitatii bucale, in cazul buzelor prea subtiri
Detalii postoperatorii:
- dupa operatie sau injectare se aplica cateva zile pe buze un unguent antibiotic
- se aplica gheata sau comprese reci pe buze in primele 24 ore
- pacienta va dormi cu capul putin ridicat (pe 2 perne)
- pacientei i se va recomanda tratament antiinflamator
- in cazul procedurilor chirurgicale, se recomanda clatirea periodica a gurii cu solutii bucale antiseptice
- firele vor fi indepartate dupa 7 zile
- aproximativ o saptamana se vor evita alimentele fierbinti sau solide, miscarile exagerate ale buzelor (rasul, muscatul din alimente, vorbitul excesiv), dusurile fierbinti si efortul fizic intens.
- in cazul procedurilor de marirea a buzelor prin injectarea anumitor substante, pentru a uniformiza stratul de substanta din buze se indica efectuarea unui masaj sustinut cateva zile.